Wie thuis geniet van zijn favoriete Viva Sara-koffie, staat er niet bij stil dat dat lekkere kopje koffie het resultaat is van een arbeidsintensief proces dat meer is dan alleen maar het branden zelf.
We nemen je graag mee op de reis van de koffieboon en geven je een aantal essentials van het branden mee.

herkomst 

Daar bij die evenaar

Koffie groeit het best in de evenaarsregio…
en dat is niet altijd de klimatologisch meest makkelijke regio. Natuurrampen zijn er vaak hun deel. Bovendien is de koffieboon ook na de oogst erg gevoelig voor hoe hij bewerkt wordt: wassen of niet, laten fermenteren of niet, in koud water steken of niet; het heeft allemaal zijn invloed op de smaak.

kwaliteit

Good coffee, bad coffee

We moeten eerlijk zijn: niet alle koffie is kwalitatief even goed.
Gelukkig kunnen we naast onze lokale contacten ook rekenen op traders die kunnen inschatten waar de goede en eerlijke koffie zit.

transport

Handle with care

Koffie is een natuurproduct dat sterk absorbeert en dat mag je heus niet onderschatten.
Daarom hechten we erg veel belang aan het goed transporteren en bewaren van onze bonen in de best mogelijke klimatologische omstandigheden.

het brandingsproces

Chemie en liefde

Wie dacht dat koffie branden zomaar wat bonen in de trommel gooien was en het vuur aanleggen, heeft het fout. Je hebt een portie chemiekennis nodig om te weten hoe bonen zullen reageren op het brandproces. Want koffiebranden is ook een kwestie van het vinden van juiste evenwichten in zuurte- en bittergraden. Het branden verandert de groene boon in de aromatische boon die we allemaal kennen. Willen we hebben dat ze niet verbranden, dan moeten we ervoor zorgen dat de bonnen constant in beweging blijven. Zomaar je machine verlaten tijdens het branden, is dan ook uit den boze. Eens de bonen een bepaalde temperatuur bereikt hebben, beginnen ze bruin te kleuren. En dan begint het spel van net wat langer of korter branden om die subtiele smaak te bereiken waar elke koffiebrander van droomt. Hoe dat gebeurt? Door af te gaan op je feeling en vakkennis die wij bij Viva Sara gelukkig met de koffielepel hebben meegekregen.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×