Dirkjan aan het woord.

Pure gezelligheid.

Chef-kok Dirkjan Decock gaat al jaren voor gastronomie zonder compromissen. Hij houdt van pure natuurlijke smaken, opteert niet voor gepimpte bereidingen. En schuwt als ware theeliefhebber ook het gebruik van koffie en thee in de keuken niet …

‘Wie mij kent, weet dat ik een eigen visie heb op gastronomie. Ik hou er niet van om in hokjes geduwd te worden of mee te gaan in concepten omdat ze nu eenmaal trendy zijn. De komende jaren wil ik nog meer mijn eigen ding doen.’ Zijn eigen ding, dat zijn de pure en natuurlijke smaken. Het is geen geheim dat Dirkjan veel met groenten werkt in zijn gevarieerde keuken. Groenten die hij graag voor zich laat spreken. “Zo hou ik er bijvoorbeeld van om de aardse smaak van rode biet tot zijn recht te laten komen en in harmonie te brengen met de rest van het bord. Niet makkelijk met een groente die niet door iedereen geliefd is. Hoe ik dat doe? Door altijd met de beste producten te werken en steeds de juiste evenwichten te zoeken in smaken. Overheerst een smaak te hard, dan kan je een gerecht makkelijk verknallen.” Dat is ook zijn ervaring bij het gebruik van koffie en thee in de keuken. “Ik ga soms met koffie en thee aan de slag als ingredient in een gerecht, maar alleen als het functioneel is. Zo gebruik ik graag de gebrande koffie van Loma La Gloria uit El Salvador om een zacht parfum toe te voegen aan mijn wildsauzen. Bij wild past die vulkanische toets perfect; bij andere bereidingen haal ik het niet nodeloos van stal.” Ook thee komt regelmatig uit de kast bij Dirkjan. Zo deinst hij er niet voor terug om bijvoorbeeld zwarte thee te verwerken in sauzen of in een vinaigrette. Het feit dat Dirkjan en Hilde zelf grote theeliefhebbers zijn, zit daar zeker voor iets tussen. “We hebben meer dan 30 theevarianten op onze kaart staan die we steevast brengen in een kannetje op tafel dat extra gezelligheid brengt. We serveren koffie en thee ook bewust los van het dessert, samen met huisgebakken koekjes. Want wat ons betreft maakt het drinken van thee en koffie op de juiste temperatuur de gastronomische beleving compleet.” Wat het serveren van koffie betreft, is Dirkjan leergierig. “Onlangs kwam Peter bij ons langs, niet alleen om advies te geven over onze nieuwste koffiemachine. We willen ook verder groeien in onze koffiebereidingen. En neen, dan hebben we het niet over de traditionele Irish Coffee. Met de hulp van de begeesterde barista die Peter is, willen we met originekoffies als basis ook daar een eigen koers varen.” Sommelier Hilde kent niet alleen de wijnkaart door en door, ze is ook helemaal thuis in de wereld van de thee. “Ik ben zelf een echte theefan. Zo trakteer ik mezelf graag op een Darjeeling First Flush of een Milky Oolong. Met thee kan je zoveel kanten uit. Daarom hou ik er ook van om klanten op weg te helpen. Als hier iemand een gewone kamillethee vraagt, dan sta ik klaar om alternatieven voor te stellen die zoveel rijker zijn van smaak. De liefde voor thee trek ik ook door naar onze huisgemaakte limonade op basis van thee en wilde bessen. Ach, er zijn nog zoveel mogelijkheden te exploreren …”

“Ik ga soms met koffie en thee aan de slag als ingrediënt in een gerecht, maar alleen als het functioneel is.”
Dirkjan Decock
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×