De geschiedenis van de theepot.
De veeleisende Ming-dynastie. Het bereiden van thee gaat al eeuwen terug. Het waren de Chinezen die geperste theeblokken kookten in grote open ketels. Het persen van de bladeren zorgde er namelijk voor dat je de thee langer kon bewaren. Tot de Ming-dynastie kwam die de lat serieus hoger legde: voortaan zou men de losse theebladeren langere tijd op een constant hoge temperatuur laten trekken en dus was er behoefte aan een afgesloten pot die de warmte vasthield. Innovatieve Aziaten namen de wijnkan als basis en vormden die om tot theepot.
Naar Europa.Het waren de Nederlandse en Engelse zeevaarders die (net als de thee zelf) de theepot in Europa introduceerden. Gezien het Chinese porselein van uitzonderlijke kwaliteit was, konden de theepotten aanvankelijk niet nagemaakt worden in Europa. Europese pottenbakkers kregen de techniek maar niet onder de knie… Het zou meer dan een eeuw duren vooraleer de eerste Europese theepotten de markt veroverden.
Modegevoelig. Aanvankelijk waren alle theepotten vervaardigd uit porselein, men bleef zo dicht mogelijk bij de Chinese traditie. Maar net zoals kledij bleken ook deze theespullen modegevoelig. En dus deden ook drukke Victoriaanse theekannen hun intrede. Of verschenen er geleidelijk aan ook zilveren, glazen of gietijzeren theepotten aan het firmament.
Glas, porselein of gietijzer? Dezer dagen zijn vooral porseleinen, glazen en gietijzeren theepotten populair. Elk hebben ze hun voordelen. Porselein is neutraal. Het zorgt ervoor dat de smaak van je thee niet verandert onder invloed van de kan waarin je ze serveert. Bovendien zijn er heel wat prints mogelijk op je porseleinen servies. Je kan met andere woorden oerklassiek en British gaan voor je theemoment, maar evenzeer trendy en hip. Het voordeel van een glazen theepot is dat er geen geurtjes in blijven hangen en hij gemakkelijk schoon kan worden gemaakt. Bovendien zijn heel wat van de glazen theepotten nu ook dubbelwandig waardoor ze extra lang warm houden. Gietijzeren kannen sluiten meer aan bij de Japanse theetraditie. Japanners zijn er namelijk van overtuigd dat thee met een klein beetje ijzersporen in, goed is voor de gezondheid. Al is het natuurlijk niet de bedoeling om effectief ijzer binnen te krijgen vanuit de gietijzeren potten. Feit is wel dat dit soort theekannen erom bekend staan extra lang warm te houden. Gietijzer absorbeert de hitte namelijk gelijkmatig zodat het water gestaag heet wordt. Dit verzekert de optimale smaak van de in het water drijvende theeblaadjes. Zo geven de groene en zwarte thee trouwens ook maximaal hun gezonde voedingsstoffen af.
